Berättelsen om ett osannolikt börsäventyr

Fingerprint Cards är bolaget som slår de flesta rekord i svensk börshistoria. Efter en osannolik kursuppgång har tusentals aktieägare blivit mångmiljonärer, liksom flera av bolagets anställda. Runt om i världen sitter Fingerprints fingeravtryckssensorer inbyggda i miljontals smarta mobiler.

Men bolaget har också lockat fram ett riskfyllt pengabegär i bolagets absoluta toppskikt. Jakten på snabba klipp är ständigt närvarande. Sex insideråtal är ett av de betydligt tråkigare rekorden i sammanhanget.

Bakom de senaste årens rubriker finns en historia om en uppfinnare som var långt före sin tid med en idé som överlevde mot alla odds. 35 år senare är Fingerprint Cards en framgångssaga och aktien den mest handlade på Stockholmsbörsen.

På chattar, sociala medier och i tidningsspalter är debatten intensiv och infekterad. Inget bolag har någonsin varit i närheten av att väcka så mycket känslor. De mest inbitna aktieägarna kan jämföras med hängivna fotbollsfans. På andra planhalvan står en grupp blankare, analytiker och journalister som menar att bolaget egentligen inte borde kunna flyga.

2017 höjs insatserna för samtliga parter. Kan framgången fortsätta eller är de goda åren redan förbi? Och ska de insidermisstänkta, däribland bolagets huvudägare och tidigare vd fällas i domstol?

I boken Fingerprint – the story tecknar författarna Karolina Palutko Macéus och Per Agerman ett porträtt av bolaget och dess huvudpersoner.

Mer om boken

Titel: Fingerprint – the story
Utgivning: Avtryck Förlag 2017 (andra tryckningen 2018)
Antal sidor: 197
Formgivning och sättning: Mikael Larsson
Format: Danskt band
Tryckeri: Scandbook, Falun
ISBN: 978-91-639-2664-8

Ladda ner den fullständiga källförteckningen här (pdf).