Kråkan och callen

Dagens Industri var först med att rapportera om att Fingerprintägaren Crowhater åtalats för otillbörlig marknadspåverkan. Nyheten fick stort genomslag på Twitter där även Crowhater (@CrowHater1) kommenterat händelsen i en rad inlägg. Han förnekar brott:

”Tror stenhårt på FPC, Har inte sålt mitt innehav. Försökte komma ur 2016 på ett snyggt sätt, det sket sig och nu anklagas jag för det”, skriver han på onsdagen.

I förhören med Ekobrottsmyndigheten upprepar Crowhater påståendet. Han har planerat en större försäljning och velat testa marknaden genom att lägga stora säljordrar i callen men sedan ångrat sig tämligen omgående.

En genomgång av stämningsansökan och förundersökningen visar att detta mönster upprepats vid ett stort antal tillfällen. Enligt åtalet gäller det hela 61 tillfällen vid stängning och 17 gånger vid öppning under året. Totalt ordervärde uppgår till omkring 3,5 miljarder kronor.

(Se EBM:s sammanställningar här: pdf och pdf).

Åtalet kommer efter en anmälan från Nasdaq som uppmärksammat den omfattande orderläggningen på Crowhaters depåer. Enligt anmälan har Crowhaters agerande stuckit ut rejält: ”Kunden har de största orders i hela Fingerprints orderbok under 2016”, skriver börsen.

Orderläggningen har skett via två olika depåer. Så här summerar Nasdaq händelserna på en av depåerna:

”Av de totalt 98 order som registreras under auktionen är det endast 3 stycken som omsätts under hela 2016, vilket indikerar att de inte var ämnade att handla på. Varje gång Kunden registrerar en stor order under auktioner så är priset i snitt 8,3 % lägre än senast betalt innan auktionen. Då Kundens snittorder under auktion dessutom är över 100 gånger så stor som genomsnittsordern i denna orderbok, är det givet att den får en stor påverkan på jämnviktspriset.”

Den absoluta merparten av ordrarna har alltså inte lett fram till något avslut. Men Nasdaq påpekar att det kan finnas andra depåer som kunnat tjäna på de prisförändringar i callen som ordrarna gett upphov till. Det finns dock inget i materialet som pekar på att det finns fog för denna misstanke.

Crowhater säger själv i förhör att han bara förlorat på sitt agerande:

”Han har inte gjort något som han tjänat på. Han har bara förlorat på detta. Han är nu misstänkt för något han inte vet vad det är. Han har inte vunnit på något, utan bara förlorat”, sammanfattar EBM hans förhörsuppgifter.

Crowhater kommenterar vidare:

”Han har inte agerat i någon motsatt riktning. Han kan bara förlora på detta.”

Sammanfattningsvis anser åklagaren att det stora antalet tillfällen och volymen på ordrarna ändå är bevis nog för att Crowhater åtminstone avsett att skapa en felaktig prissättning på Fingerprintaktien eller på annat sätt försökt vilseleda marknaden om köp- och säljintresset i aktien.

Det är inte klart när rättegången kommer att hållas. Åklagaren bedömer att förhandlingen kommer att ta en dag.

En sak som sticker ut i åtalet är den polisanmälan som gjordes i vintras från en grupp Fingerprintintressenter. Här var avsikten att sätta fingret på den påstådda marknadsmanipulation som amerikanska hedgefonder ägnar sig åt (EBM har utrett frågan och inte funnit fog för påståendet).

Noterbart är att ett av de exempel på ”spoofing” som tagits med i anmälan gäller just en av de ordrar som Crowhater lagt för att sedan dra tillbaka. Crowhater har också hjälpt till i researchen bakom anmälan. Han har dock inte berättat för de andra om sin egen orderläggning.

I förhören berättar Crowhater vid upprepade tillfällen om sina våndor under 2016. Han säger att han var beredd att sälja ”hela sin position” men vittnar samtidigt om att han ständigt ångrat sig och hoppats på bättre utfall vid en senare tidpunkt. Samtidigt har kurstrenden varit fortsatt negativ.

”Det kan ha varit så att han dagen efter sett att kursen gått ned och ångrat att han inte sålt. Hans intention har varit att inte dra ned kursen för mycket och det bästa sättet vara att göra detta i callen”, summeras Crowhater.

Mer ur förhören:

”Han hade hoppats att t. ex naken-blankare, dvs som blankat under dagen och ville köpa tillbaka under dagen skulle komma in under callen och skapa ett köptryck.”

”Hans strategi under hela året har varit att avveckla hela sin position. Det har konstant varit ett säljtryck och kursen har gått ned. Det har inte alls varit för att driva eller påverka någon kurs. Han ville komma ur så snyggt som möjligt. Han har inte heller försökt pressa ned priset för att handla på andra konton. Det har bara handlat om att han ville komma ur sin position.”

”Men hans långsiktiga var att göra sig av med Fingerprint aktierna fullständigt. Det bästa vore om bolaget blev uppköpt, kontantbud. Då skulle han slippa våndan hur han skulle komma ut.”

Förundersökningen visar att Crowhater även ägnat sig en hel del åt trading i Fingerprintaktien under 2016 men de affärerna gäller som regel mindre poster värda ett par miljoner kronor.

Han har fått loss en hel del pengar under året på detta sätt, vilka bland annat gått till andra investeringar. Men totalt på helåret har hans nettoposition i Fingerprint ökat något enligt förundersökningen.

Recension: ”Spännande och initierad ingång”

Journalistens Johannes Nesser har läst Fingerprint – the story och skriver bland annat följande i årets sjunde utgåva av tidningen:

”För den som vill förstå händelserna och bakgrunden i bolaget är Fingerprint – the story en spännande och initierad ingång, som ihärdigt attackerats av bolagets företrädare.”

Tidningen har tidigare skrivit om små och stora aktieägares agerande mot medier i denna artikel.

Stoppade Apple drömaffären med Samsung?

Den andra insiderrättegången i Fingerprint Cards historia inleddes i veckan. De två tidigare styrelseledamöterna Anders Hultqvist och Tord Wingren står åtalade för flera fall av misstänkt otillåten handel under åren 2012-2014. Båda nekar till brott.

En av de bolagshistoriskt mest intressanta detaljerna som togs upp under första veckan rörde Fingerprints försök att komma in som leverantör till Samsungs mobildivision, något man inte lyckats med fram till idag. Ett avtal med Samsung har setts som den ”heliga graalen” under många år.

I maj 2013 pågick en intensiv bearbetning av Samsung från Fingerprints sida. Händelserna sammanfaller med misstänkta insideraffärer innan ett pressmeddelande om ett samarbete med Microsoft som kom den 3 juni samma år.

I åklagarsidans bevismaterial ingår flera mejl från slutet på maj då en av de misstänkta, Tord Wingren, diskuterar sina kontakter med Samsung tillsammans med Fingerprints dåvarande försäljningschef Thomas Rex och den tekniske chefen Jörgen Lantto. I mejlen nämns Microsoft-samarbetet.

Tord Wingren, som vid tiden var teknisk rådgivare åt Fingerprint och en månad senare skulle bli ordinarie styrelseledamot, skriver att han berättat för Samsung-chefen DJ Koh om Microsoft-planerna vid ett möte i Lund (troligen 24 eller 25 maj).

Tord Wingren hade en bakgrund inom Samsung där han lärt känna den inflytelserike DJ Koh när de båda arbetade i London.

Fingerprint hade vid tidpunkten fått klartecken från Samsung om att mobiljätten var redo att utvärdera Fingerprints swipe-sensor som levererades i en modul från sydkoreanska CrucialTec. Men nu gällde det att även få Samsung intresserade av den kommande touch-sensorn, den modell som senare kommit att bli standard i smarta mobiler.

I bevismaterialet finns ett mejl från Jörgen Lantto där han summerar Fingerprints viktigaste argument, helt enkelt att bolaget var ensamt på marknaden om att kunna matcha Apples kapacitiva touchsensor som skulle släppas i Iphone 5S.

”Vill inte Samsung vara först som OEM att använda den? Då måste dom bestämma sig om dom vill jobba med oss snart, annars hinner alla andra före. Validity har ingen motsvarande”, skriver Lantto.

Men Samsung tvekade uppenbarligen trots detta. Enligt Tord Wingrens vittnesmål fanns det flera orsaker men en av de viktigaste vid denna tidpunkt var rädslan för att exponera sig för stämningshot från Apples sida. Till saken hörde att Apple redan hade inlett stämningar mot Samsung i amerikanska domstolar rörande andra frågor.

Enligt mejlen mellan Fingerprintcheferna hade patentsituationen analyserats av ett patentombud i USA och enligt Thomas Rex var allt ”100% grönt”. Det var bland annat detta budskap som Tord Wingren skulle framföra till DJ Koh.

– Syftet med mötet var helt enkelt att berätta för Samsung… När det gällde patent så hade Fingerprint Cards fått en förfrågan från Samsung om att klarar ni verkligen av om ni skulle hamna i en patentsituation med Apple? förklarade Tord Wingren i rätten.

Senare under förhöret tillade han bland annat:

– För att ett bolag ska utvärdera en teknik, då vill man inte lägga ner resurser och investeringar på att utvärdera den tekniken om man vet att det finns en risk för att man skulle drabbas av en stämning från det bolaget som då var mycket större än vad FPC är.

Samsung valde trots uppvaktningen att inte välja Fingerprint som leverantör varken av swipe- eller touchsenrorer til mobiler. Istället var det just Validitys swipe-lösning, då uppköpt av Synaptics, som blev Samsungs svar på Apples lansering.

Fingerprints uppvaktning av Samsung har fortsatt under åren. I slutet på 2016 blev det klart att en sensor fått klartecken för användning i en bärbar dator från Samsung.

Fingerprints huvudägare Johan Carlström, som 2013 kallade Samsung Fingerprints prioritet nummer ett, har uppenbarligen inte gett upp hoppet om att få till ett avtal även på mobilsidan. På Twitter skrev han nyligen att han hoppas att ”FPC förr eller senare lyckas vinna delar av SS smartphones”.

***

Insiderrättegången pågår fram till den 17 maj. Fingerprints huvudägare Johan Carlström var tidigare kallad som vittne men sedan åklagarsidan i ett sent skede beslutat sig för att lägga ner åtalspunkterna rörande affärer i juli 2013 så har vittnesmålet dragits tillbaka.

Insideråtalet mot Johan Carlström skulle från början också ha prövats under den nu pågående rättegången men nytillkomna misstankar som rör affärer i slutet av 2016 måste först utredas klart. Enligt åklagare Olof Kronlund väntas beslut före sommaren om ytterligare åtal ska väckas. Därmed är det inte klart när rättegången mot Johan Carlström kommer att hållas.

Även Carlström är åtalad för egen handel i juli 2013 men åklagaren har ännu inte tagit beslut om även denna punkt ska avskrivas som för Hultqvist och Wingren.

Fingerprints framtid anno 2000

På Nordnet Live på torsdagen pratade Fingerprint Cards vd Christian Fredrikson om de stora framtidsmöjligheterna för biometrisk teknik. Smarta kort, bilar, uppkopplade prylar av olika slag – alla kan de få biometrisk teknik inbyggd.

Kanske är det på tiden att visionerna blir verklighet. Faktum är att Fingerprint nog är det bolag som väntat längst av alla på börsen på det breda genombrottet. Bilden ovan är från bolagets marknadsföringsmaterial daterat 2000. Mobiler, smarta kort och sensorutrustade bilar var framtidens melodi redan då. Det tog 14 år för mobilerna, hur lång tid tar det för de andra vertikalerna?

Träffa författarna i veckan

Karolina Palutko Macéus och Per Agerman berättar om Fingerprint – the story på Hedengrens bokhandel i Stockholm onsdagen den 15 februari klockan 17.30.

Författarna är också på plats under Nordnet Live som anordnas på Stockholm Waterfront den 16 februari. Dörrarna öppnas klockan 14 och konferensen pågår fram till 21.30.

Bokutdrag i Fokus

Tidningen Fokus publicerar ett utdrag ur Fingerprint – the story i dagens utgåva. Det handlar om de dramatiska turerna sommaren 2013 när Johan Carlström säkrar makten i Sunfloro som kontrollerar de röststarka A-aktierna i Fingerprint. Finns även att läsa på nätet här:

Vinstvarning och maktskifte

Ett patent före sin tid

Schematisk skiss över Bo Löfbergs kontokort med fingeravtrycksläsare och verifieringsteknik.
Beskrivning av hur avläsningen av ett unikt fingeravtryck skulle gå till.

Bilderna ovan kommer från det så kallade ”Löfbergpatentet” som utgjorde grunden när dagens Fingerprint Cards startades 1997. Ansökan lämnades in av uppfinnaren Bo Löfberg redan 1981 och patentet publicerades 1983 efter sedvanlig prövning.

I patentet beskrivs ett smart kort som både kunde läsa av och verifiera ett fingeravtryck:

”Databärare av typen kontokort och försedd med en verifikationsanordning innefattande en avkänningsanordning för upptagning av papillarlinjeinformation från en fingerblomma hos användaren /… / En identifieringsbitföljd beräknas ur den upptagna informationen och jämföres i ett jämförelseorgan med en på bärare lagrad, tidigare upptagen referensbitföljd. Vid godtagbar koincidens mellan bitföljderna alstras en acceptanssignal, som kan aktivera ett indikeringsorgan eller ett kopplingsorgan som gör databäraren brukbar.”

Vill du läsa hela patentet?
Sök på Bo Löfberg i Patentverkets databas som hittas på denna sida: http://was.prv.se/spd/search?lang=sv&tab=1

Det går även bra att söka på diarienumret SE8101707-1.